Vääriin käsiin – kostoa ja tietoturvarikoksia Gotlannista

Anna Jansson on Mari Jungstedtin ohella suosituimpia Gotlanti-dekkaristeja. Kirjailijoiden tuotteliaisuuden ansiosta idyllinen saari tuntuu olevan varsinainen rikosten ja synkkien salaisuuksien pesä.  Vääriin käsiin on jo  viidestoista rikospoliisi Maria Wernistä kertova dekkari, tosin sarjan ihan kaikki osat eivät sijoitu Gotlantiin.  Tässä kirjassa sankaritar kuitenkin elää onnellista perhe-elämää ihanan ja ymmärtäväisen palomiespuolisonsa ja lastensa kanssa  Visbyn vanhassa kaupungissa. Sankarittaren perhetilanteet ovat muuttuneet moneen kertaan, tällä kertaa yksityiselämä tuntuu olevan helppoa ja idyllistä. Ehkä perheonnen kuvauksessa näkyy vaikutteita romanttisesta viihdekirjasta Amorin kiemurat. Edellinen kirja oli aluevaltaus naistenviihteen alalle. Vähemmän onnellista yksityiselämää viettää Marian esimies, joka tuntuu kärsivän kuudenkympin kriisiä.

Mutta raaka sarjamurhaaja estää poliiseja keskittymästä perhe-elämäänsä. Anna Jansson kuuluu ruotsalaisten yhteiskunnallisia asioita käsittelevien dekkaristien joukkoon, vaikkakin sen viihteellisempään siipeen. Tässä kirjassa käsitellään toisaalta vanhusten turvattomuutta ja heihin kohdistuvia rikoksia, toisaalta nettikiusaamista ja tietoturvariskejä. Tämä kirja kyseenalaistaa ainakin monien vanhempien tavan jakaa lastensa kuvia verkossa.  Verkkojen maailmassa kaikkea, mitä pelkään ja häpeän voidaan käyttää minua vastaan. Itse rikosketju lähtee liikkeelle parannuksen tehneen taparikollisen tapaturmaisesta kuolemasta. Poliisit joutuvat selvittämään sekä vanhusten raakoja murhia että kiusaamisen ja painostuksen kohteeksi joutuneiden nuorten kohtaloita.  Rikosten syyt juontavat vuosikymmenten taakse. Menneisyydestä löytyy lapsiin kohdistuneita rikoksia ja näiden rikosten peittelyä. Monen sukupolven elämä tuhoutunut ja kosto elää.
Kun toinen hallitsee elämääsi


Ennen kirjailijauraansa Anna Jansson työskenteli sairaanhoitajana. Siksi sairaalat ovat hänelle tuttuja miljöitä, tästäkin kirjasta osa tapahtuu Visbyn sairaalassa, keskeisten henkilöiden joukossa on sekä hoitajia että lääkäreitä.  Murhaajaankin suhtaudutaan kuin parantumattomasti sairaaseen. Hän on psykopaatti, jonka traumatisoitumisen syitä voidaan yrittää ymmärtää. Ihmisenä häntä ei kuitenkaan voi käsittää eikä hän voi tuntea normaali-ihmisen tunteita. Tällaisia Breivik-tyyppisiä hahmoja Janssonilla on ollut ennenkin. Esimerkiksi romaanissa Unissakävelijä.

Kirjan parisuhdeosioissa varoitetaan lähtemästä psykopaatin kanssa treffeille.  Heidät tunnistaa alhaisesta sydämensykkeestä, psykopaatti ei pelkää eikä jännitä eikä hänen sykkeensä siksi kiihdy. Muitakin parisuhdehuomioita kirjasta löytyi.  Kuten esimerkiksi se, että osa aviopareista pysyy yhdessä vain voidakseen kiusata toisiaan. Mutta ennen kaikkea kirjassa kannustetaan ymmärtämään puolisoa, joka joutuu liian lujille työelämässä. Pienen saaren synkkien rikosten väliin mahtuu ihmissuhdeoppia.

Jansson , Anna
Vääriin käsiin
Gummerus 2016
suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
ruotsinkielinen alkuteos 2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat