Viimeiset sydämenlyönnit - sikoja ja ihmisiä

Korona-aikana voi muistella paikkoja, joissa on joskus käynyt ja matkustaa kirjojen avulla. Minulle Gotlanti on rakas paikka, jota haluan muistella ja jonne voi palata dekkareita lukemalla. Anna Janssonin uusimmassa kirjassa Viimeiset sydämenlyönnit vakiosankari Maria Wern ja hänen tiiminsä etsivät salaperäisesti kadonnutta nuorta naista. Naisen kohtaloon, ehkä liittyy myös vanheneva pariskunta, joka viettää neljäkymmentävuotishääpäiväänsä Gotlannissa. Pariskunnan tarkoituksena on löytää pitkään suhteeseen uutta intohimoa, mutta tavoitetta häiritsee nuori mies, jonka aktiivista seksielämää ja vaihtuvia kumppaneita he joutuvat mökkinsä ikkunasta tarkkailemaan. Vaimo on ammatiltaan toimittaja ja kirjoittanut työkseen lääketieteeseen liittyvistä aiheista. Lääketieteelliset kysymykset ovatkin kirjassa keskiössä alusta asti. 

Tarinaan liittyy vahvasti Maria Wernin työtoveri ja entinen rakastettu Per Arvidsson, jonka lapsi sairastuu niin pahasti, että hän joutuu odottamaan sydämensiirtoa. Per ja hänen entinen vaimonsa valvovat sairaalassa lapsensa vuoteen äärellä ja pelkäävät pahinta. Kirjassa mietitään, kuinka pitkälle vanhemmat ovat valmiita menemään pelastaakseen oman lapsensa. 

Anna Jansson on ammatiltaan sairaanhoitaja ja se näkyy monissa hänen kirjoissaan. Niin tässäkin. Hän on kiinnostunut lääketieteen kysymyksistä ja tuntee sairaalamaailmaa. Tämän kirjan teemoiksi nousevat geenitekniikka ja lääketieteen etiikka. Kirjan henkilöistä monet ovat lääkäreitä tai geenitutkijoita. Ihan uskottavia kirjan käänteet ja teoriat eivät ole, ainakaan maallikon silmin. Ehkä Anna Jansson tietää paremmin.

Kirja on pettymys myös Gotlantia ikävöivälle. Tässä kirjassa ihana saari häivytetään jonnekin taustalle. Sen keskeiset tapahtumapaikat ovat sairaala, eläinlääkäriasema ja sikala. Ei mitään turistin tuntemia kohteita. Hauskaa on, että kirjassa on sivuhenkilö, joka puhuu pehmeää suomenruotsia. 

Kansikuva kustantajan sivulta


Jansson, Anna
Viimeiset sydämenlyönnit
Gummerus, 2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat