Koirapuisto - Sofi Oksasen paluu

Sofi Oksasen uuden kirjan maailma on synkkä ja pelokas. Koirapuisto-romaanin alussa kaksi ukrainalaista naista, Aljonka ja Daria,  tapaavat Tokoinrannan koirapuistossa, kivenheiton päässä Kallion kirjastosta. Tapaaminen saa kirjan minäkertojan pelkäämään henkensä edestä. Vähitellen hankittu turvallisuuden tunne katoaa ja menneisyyden kauhut ovat läsnä. Se, mitkä kaikki asiat ja kokemukset naisia yhdistävät, selviää kirjan tarinan polveillessa. Tarinaan liittyvät Neuvostoliiton romahdus ja sitä seurannut kaoottinen aika ja siihen liittyvä äkkirikastuminen kyseenalaisin keinoin, rikollisliigat, korruptio, entiset ja nykyiset oligarkit sekä lapsettomuusklinikat. Yhteistä ovat  myös kariutuneet unelmat paremmasta elämästä ja luja perhetunne. Sukujen kokemukset ovat tärkeitä, perheyhteys on vankileireillä vahvistettuja. 

Kirjan teemat ja miljööt eivät yllätä. Sofi Oksasen edellinen kirja Norma sivusi lapsettomuushoitoihin liittyvää kyseenalaista liiketoimintaa. Norman jälkeen hän kirjoitti kuunnelman, jonka tapahtumapaikkana oli ukrainalainen hedelmällisyysklinikka ja sen henkilöinä länsimaisia lapsista haaveilevat parit ja ukrainalaiset nuoret kauniit naiset, joita tarvitaan tämän unelman toteuttamiseen. Ne olivat johdantoa Koirapuistoon.

Koirapuiston  kertoja on Aljonka, Tallinnassa syntynyt neuvostotyttö, jonka suvun vaiheisiin liittyvät kyyditykset, vankileirit ja toisen maailmansodan taistelut. Onnellinen lapsuus päättyy, kun perhe päättää palata isän sukujuurille itä-Ukrainaan. Muutto oli tyttären kannalta huono ratkaisu ja perheen isä päätyy tekemään lisää huonoja valintoja, jotka vaikutukset ulottuvat pitkälle. Tienä parempaan elämään Aljonkalla on kauneus. Mallinuran kariuduttua hän kelpaa tuottamaan munasoluja rikkaille lapsettomille pariskunnille, joiden on tärkeää saada kauniita ja terveitä lapsia. Kirja nostaa esiin lapsettomuushoitojen ruman puolen. Elintasokuilu idän ja lännen samoin kuin yksittäisten maiden sisälläkin luo epäterveitä kaupankäynnin muotoja. Nuoret naiset myyvät munasolujaan joskus henkensä kaupalla. Isolla rahalla voidaan tilata erityisen tasokas ja kaunis jälkeläinen ja siksi munasolujen lahjoittaja valitaan tarkkaan.  Mutta Aljonka ei ole vain tahdoton uhri. Hän pääsee mukaan liiketoimintaan ja etenee urallaan. Työ johtaa hänet myös maata hallitsevien raharikkaiden tuttavapiiriin. Mutta hänkin tekee huonoja valintoja. Hän kertoo pieniä valheita, jotka muuttuvat isoiksi eikä niistä enää pääse irti.

Kansi: Tuomo Parikka
Kirja etenee Aljonkan kertomana tunnustuksena. Jännitystä pidetään yllä vihjaamalla menneisiin tapahtumiin, jotka sitten hitaasti paljastuvat. Tarinan myötä myös selviää, kenelle sitä kerrotaan ja miksi. Kaikkea ei selitetä vaan jätetään myös lukijalle pääteltävää. Jotkut asiat ovat kertojalle liian kipeitä  kerrottavaksi. Lukija toivoisi vähän tiiviimpää ja nopeammin etenevää kerrontaa. Korvikkeeksi tarinan hitaudesta lukija saa kuitenkin  hienon kuvauksen Ukrainan vaiheista Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Kirjailija on tehnyt pohjatyöt hyvin. Hän tuntee historiaa ja yhteiskunnallista tilannetta. Hän on myös erinomainen miljöiden kuvaaja. Lukija näkee silmissään yhtä lailla ihanat Dneprin rannat  ja akaasiapuistot kuin neuvostoaikaisen kaivoskaupungin ankeudenkin.  Kirjassa kaikkein voimakkaimmin kuvattu tunne on kaipuu kotiseudulle. Puhutaan heistä, jotka eivät voi enää palata kotiin.

Oksanen, Sofi
Koirapuisto
Like, 2019

2 kommenttia:

  1. Koirapuisto oli jäätävän hyvä. Loistava pohjatyö ja mikä loistava kerronta.

    VastaaPoista
  2. Mielestäni tämä on Sofi Oksasen tähän mennessä paras teos.

    VastaaPoista

Kuukauden luetuimmat