Saunan henki - muistoja ja myyttejä

Saunan henki –kirjan esipuheessa kysytään : "Miksi lukemattomien saunakirjojen joukossa tarvitaan vielä yksi?" Minun kirjastokokemukseni mukaan saunasta kertovia kirjoja on Suomessa yllättävänkin vähän, ainakin sen suureen merkitykseen verrattuna. Tietysti sauna sivuaa tavalla tai toisella useimpia suomalaisia sukutarinoita tai elämäkertoja. Silloin se yleensä on vain luonnollinen osa elämää vailla mitään erityiskorostusta.

Tähän pohdiskelevaan saunakirjaan on koottu muistojen ja erilaisten saunakokemusten lisäksi tietoa ja taustoja. Tekstit keskittyvät pohtimaan saunan erityisyyttä. Sauna katkaisee (suomalaisen) arjen, kaataa raja-aidat ja yhdistää sukupolvet toisiinsa. Kiire, kännykät ja kivut jäävät saunan ulkopuolelle. Sanalla sanoen sauna on pyhä. Artikkeleissa valotetaan niin saunan merkitystä suomalaisessa kansanperinteessä kuin kristinuskon suhdetta ruumiillisuuteen. Minä en ainakaan tiennyt, että perinteinen parannussauna lämpesi aikoinaan ukkosen vioittamalla puulla tai että juhannussaunapuiksi pyrittiin hankkimaan pihlajia, pyhää puuta. Kirjan esittelemiä käsityksiä saunan terveysvaikutuksista en sellaisenaan allekirjoittaisi, mutta on varsin inhimillistä nähdä omassa intohimossaan vain hyviä puolia. Se, että paljon saunovien miesten sydän on terveempi kuin muiden saattaa hyvinkin johtua siitä, että ne, joilla sydämessä on vikaa, yleensä välttävät saunaa eikä saunan parantavista vaikutuksista.

Kirjan saunamuistot herättävät tunteita varmasti kaikissa suomalaisissa. Vaikka saunaretriitit ovat
useimmille vieraita, kuvaukset ulkorakennusten saunoista, kerrostalojen viikottaisista saunavuoroista,Yrjönkadun uimahallin saunasta ja monet muut lyhyet välähdykset ovat osa yhteistä omaisuuttamme. Perintöä, jonka soisi jatkuvan.

Tästä kirjasta poimin lukulistalle ainakin Anja Erämajan ja John O’Donohuen tekstejä (Anam cara –kelttiläistä viisautta). Irlantilainen runoilijapappi O’Donoghue näki ihmisen ruumiin ja sielun suhteen niin, että ruumis asuu sielussa eikä päinvastoin. Mielenkiintoinen ajatus. 

Saunan henki
toimittanut Anna-Kaarina Mäkisalo
Kirjapaja, 2016

Kommentit