torstai 26. toukokuuta 2016

Aurinkokuninkaan valtakunta - rikoskirja suurta lamaa edeltävästä ajasta

Minulla oli ilo piipahtaa dekkari-illassa, jonka yhtenä esiintyjänä oli Aimo Salonen. Hän kertoi silloin kirjastaan Aurinkokuninkaan valtakunta, jonka aiheena on narsistinen persoonallisuus. Kirjailijan esiintyminen oli niin hauska, että lainasin kirjan saman tien luettavakseni.

Sujuvasti kirjoitettu romaani sijoittuu pääosin Lahteen, osittain Espooseen. Miljöökuvaukset kirjassa ovat ansiokkaita, ihmiskuvaus vähän kankeaa. Narsistinen keskushenkilökin on vähän oppikirjamainen. Kirja on toinen lakimies Pekkalasta kertovasta sarjasta. Itse en ensimmäistä osaa ole lukenut, mikä on ehkä harmi. Tämä sarja olisi ehkä hyvä lukea järjestyksessä, jotta sankarin yksityiselämän käänteet pysyisivät hallinnassa. Sarjan kolmannessa osassa itse rikosjuonen lisäksi kiinnostaa ainakin Pekkalan ja hänen avustajansa suhteen kehittyminen.

Kirjoittaja on entinen rakennusalan yrittäjä, mikä näkyy yrityselämän asiantuntevassa kuvauksessa. Kirjan sairaalakuvaus muistuttaa kovasti sairaalasarjojen kuvaa lääkärien ja hoitajien elämästä.

Parasta kirjassa oli aikakauden kuvaus. Eletään 80-luvun viimeisiä vuosia.  Edistykselliset ja menestyneet miehet puhuivat nmt-puhelimiin ja herättivät siten ihailua, tietoverkoista ei puhuta, yrityselämässä alkaa tuntua uhkaavia laman merkkejä. Suomi oli menossa kiinni.

Aimo Salonen
Aurinkokuninkaan valtakunta
Myllylahti, 2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskipäivän haltija - sivustakatsojien historiaa

Julia Franckin kirjoittama kirja Keskipäivän haltija voitti ilmestyessään Saksan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Deutscher Buchprei...

Blogin suosituimmat tekstit