Emma ja Otto ja Russell ja James - vanhan naisen vaellus

Eräänä aamuna 83 –vuotias kanadalaisrouva Etta päättää lähteä kävelemään kohti meren rantaa ja jättää miehelleen asiaa koskevan viestin. Herättyään  mies, Otto, päättelee aivan oikein, että Etta ei lähtenyt kohti länttä, jossa meri oli vähän yli tuhannen kilometrin päässä vaan kohti itärannikkoa yli 3000 kilometrin päähän. Otto myös päättelee, että Ettaa on turha yrittää estää tai tavoittaa. Paitsi puolisoaan Etta jättää jälkeensä myös naapurinmiehen Russelin, joka toisin kuin Otto yrittää tavoittaa vaeltajaa ja muuttaa hänen mielensä.

Matkan aikana sekä Etta sekä  molemmat häntä odottavat ja rakastavat miehet käyvät muistojaan läpi. Lukijalle piirtyy kuva kolmen ihmisen rakkaudesta ja ystävyydestä, tarinaa voisi kutsua myös kauan sitten alkaneeksi kolmiodraamaksi.  Heidän yhteisestä tarinastaan piirtyy kolmiulotteinen kuva, jossa unelmat, toiveet ja dementiaan liittyvät harhat limittyvät tosiasioihin.  Aina ei voi olla varma, kuka muistelee ja mitä. Yhdessä eläneiden muistotkin voivat olla yhteisiä.
Kanadalaisvanhuksen vaelluksesta halki mantereen tulee suuri mediatapaus ja Ettasta kuuluisuus vaikka hän vaeltaakin vain itseään varten. Paitsi merta hän haluaa tavoittaa kauan sitten kuolleen sisarensa, jonka kohtalosta tuli perheen vaiettu ja käsittelemätön suru.  Dementian vaivaama vanhus saa hämmästyksekseen kerta toisensa jälkeen tavata ihmisiä, jotka tuntevat hänet ja hänen tarinansa.  Hän saa seurakseen nuoren toimittajan, joka Ettan tavoin haluaa tavoittaa oman tarinansa.

Etta ja Otto ja Russell ja James on nopeasti luettava, katkelmista koostuva kirja. Sotamuistotkin ovat  unenomaisia. Keskeistä ei ole se, missä sodittiin ja ketä vastaan vaan yksittäiset kauhunhetket, ihmiset ja kirjeet kotoa.   Paitsi muistoja ja keskustelunpätkiä se sisältää paljon kirjeitä ja jopa käytännön ohjeita. Kirjasta opin esimerkiksi sen, että pellavankukkatahna silmäluomilla takaa rauhallisen unen.  Kirja on rohkaisevaa luettavaa niille, joita vanhuus pelottaa.  Ei mielen pieni hajoaminen välttämättä ole ahdistavaa, se voi olla myös vapauttavaa.


Emma Hooper
Etta ja Otto ja Russell ja James
Gummerus, 2015
suomentanut  Sari Karhulahti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat