maanantai 8. helmikuuta 2016

Kulissit -ruumis kirkon kellarissa

Junamatkaa varten tarvitsin nopeasti luettavan jännityskirjan ja mukaan lähti Ritva-Elina Pylvään esikoisdekkari Kulissit. Kirjassa pienen seurakunnan työntekijä löytyy kirkosta tapettuna / murhattuna ja epäilyt kohdistuvat vahvasti seurakunnan työntekijäjoukkoon. Koska tiedän kirjoittajan työskennelleen lyhyen aikaa kotikuntani kirkkoherrana, yritin kieltämättä lukea tekstiä aluksi avainromaanina. Suoria viittauksia tuntemiini henkilöihin en löytänyt, mutta kirjassa kuvattu seurakunnan työyhteisö läheisineen vaikutti aidolta ja uskottavalta.

Kirjan kieli on pääosin sujuvaa ja huoliteltua. Valitettavasti kirjailija ei täysin hallitse murretta, jolla hän koristelee kirjan ratkaisukohtia. Kömpelö kieli korostaa kohtausten epäaitoutta.


Kirjan rikosjuoni oli kaikessa arkisuudessaan uskottava. Vaikka kaikki kirjan sattumukset eivät sitä täysin olekaan, parasta kirjassa on kuvaus siitä, mitä rikos ja sen selvitys voi yhteisölle tehdä. Rikos nostaa salaisuudet ja puhumattomat asiat esiin.  Kirjassa puhutaan henkisestä väkivallasta, kirkon suhteesta seksuaalivähemmistöihin, perheensisäisistä salaisuuksista ja vanhoista rikoksista. Perhekuviot ja parisuhteet  ovat vähitellen vääristyneet. Salailusta, kulissielämästä ja kahlitsevista rooleista on vaikea pyristellä irti. Salatut rikokset eivät unohdu vaan vääristävät kaikkien osallisten elämän ja johtavat uusiin vääryyksiin. Muutos on mahdollinen vain rehellisyyden ja sovituksen kautta.  Kun ihminen rohkaistuu elämään omannäköistään elämää vailla yhteisön paineita, maailma avartuu.  Jopa touhottava Marttakin alkaa miettiä omaa elämäänsä uudelleen.

Pylväs, Ritva-Elina
Kulissit
Kustannusosuuskunta Länsirannikko, 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskipäivän haltija - sivustakatsojien historiaa

Julia Franckin kirjoittama kirja Keskipäivän haltija voitti ilmestyessään Saksan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Deutscher Buchprei...

Blogin suosituimmat tekstit