Kulissit -ruumis kirkon kellarissa

Junamatkaa varten tarvitsin nopeasti luettavan jännityskirjan ja mukaan lähti Ritva-Elina Pylvään esikoisdekkari Kulissit. Kirjassa pienen seurakunnan työntekijä löytyy kirkosta tapettuna / murhattuna ja epäilyt kohdistuvat vahvasti seurakunnan työntekijäjoukkoon. Koska tiedän kirjoittajan työskennelleen lyhyen aikaa kotikuntani kirkkoherrana, yritin kieltämättä lukea tekstiä aluksi avainromaanina. Suoria viittauksia tuntemiini henkilöihin en löytänyt, mutta kirjassa kuvattu seurakunnan työyhteisö läheisineen vaikutti aidolta ja uskottavalta.

Kirjan kieli on pääosin sujuvaa ja huoliteltua. Valitettavasti kirjailija ei täysin hallitse murretta, jolla hän koristelee kirjan ratkaisukohtia. Kömpelö kieli korostaa kohtausten epäaitoutta.

Kirjan rikosjuoni oli kaikessa arkisuudessaan uskottava. Parasta kirjassa on kuvaus siitä, mitä rikos ja sen selvitys voi yhteisölle tehdä. Kirjan lähestymistapa muistutti siis esimerkiksi Karin Fossumin tapaa kirjoittaa. 

Rikos nostaa salaisuudet ja puhumattomat asiat esiin. Kirjassa puhutaan henkisestä väkivallasta, kirkon suhteesta seksuaalivähemmistöihin, perheensisäisistä salaisuuksista ja vanhoista rikoksista. Perhekuviot ja parisuhteet  ovat vähitellen vääristyneet. Salailusta, kulissielämästä ja kahlitsevista rooleista on vaikea pyristellä irti. Salatut rikokset eivät unohdu vaan vääristävät kaikkien osallisten elämän ja johtavat uusiin vääryyksiin. Kun ihminen rohkaistuu elämään omannäköistään elämää vailla yhteisön paineita, maailma avartuu. Jopa touhottava Marttakin alkaa miettiä omaa elämäänsä uudelleen.

Pylväs, Ritva-Elina
Kulissit
Kustannusosuuskunta Länsirannikko, 2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuukauden luetuimmat