maanantai 29. helmikuuta 2016

Tie, mies ja tähtivaivas - miehinen pyhiinvaellus

Tie vie Santiagoon
Vaelluksista kertovien romaanien jälkeen olen lukenut tavallisten, oikeiden ihmisten tekemistä pyhiinvaelluksista. Niistä ensimmäisenä Jukka Salmisen pieni kirja Tie, mies ja tähtitaivas. Kirja on päiväkirjamuotoon kirjoitettu matkakertomus Santiago de Compostelan tiestä.  Kirjoittaja kertoo matkasta, jonka hän kulki, paikoista joita näki ja ihmisistä, joita tapasi.  Kirja on hienosti kuvitettu ja taitettu, visuaalisesti hieno teos. Se sisältää myös käytännön vinkkejä ja esittelee mukavia majapaikkoja.

Minun kaltaiselleni laiskanpulskealle vaelluksesta haaveilevalle hahmolle, kirja oli muuten lähinnä masentavaa luettavaa. Urheilullinen ja fyysisiä haasteita rakastava mies porhalsi yli 700 km kepeästi, käyttäen suuren osan matkasta vielä tehokkaasti kuunnellen Raamattua korvanappien kautta. Reppu ei paina eikä elokuun helle rasita. Käveltyään yhtenä päivänä 50 km kirjoittaja sentään myöntää, että jalkaan tuli pieni rakko.  Itsekin hän tosin  tuntuu olevan tietoinen miehisestä kilpailuvietistään ja suorittamisen tarpeestaan. Ripaus  itseironiaakin löytyy.  Voi ajatella niinkin, että kirja haastaa juuri minun kaltaisiani ihmisiä. Ei niinkään kilpailemaan kilometrimäärästä, vaan ihailemaan ja arvostamaan toista kateutta tuntematta.  Ja ymmärtämään, että meitä elämänvaeltajia nyt vain on niin kovin monenlaisia ja hyvä niin.


Jukka Salminen
Tie, mies ja tähtitaivas : pyhiinvellus Santiago de Compostelaan
Päivä, 2012

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskipäivän haltija - sivustakatsojien historiaa

Julia Franckin kirjoittama kirja Keskipäivän haltija voitti ilmestyessään Saksan arvostetuimman kirjallisuuspalkinnon Deutscher Buchprei...

Blogin suosituimmat tekstit