Käyttövehkeitä - autokauppiaan tytär

”Se käveli vessan kynnykselle ja kuoli”. Soile Pohjalaisen esikoisteos menee suoraan asiaan. Kirja kertoo autokauppiasisästä ja tämän tyttärestä, isän tytöstä.  ”Isä on hyvä myymään autoja, mutta voiko joku olla omalla erikoisosaamisalueellaan niin hyvä, että on huono kaikessa muussa?”  Isän kuolema tuo eronneen ja Espanjaan muuttaneen äidin takaisin, mutta ei veljeä, jonka selittämätön katoaminen rikkoi perheen lopullisesti. Sisko odottaa veljeään, vaikka kukaan muu ei enää usko hänen olevan elossa.

Käyttövehkeitä on raikas esikoisromaani. Kirja naurattaa, mutta myös koskettaa ja herättää nostalgisia muistoja.  Huumori on reipasta mustaa huumoria, jonka takana on kipeitä asioita.  Ympäröivää maailmaa kuvaillaan välillä suorastaan luettelomaisesti.  Puhutaan paljon autoista ja työkaluista, mutta myös meikeistä, sisustuksesta ja talojen ulkonäöstä.  Kahvikupit ovat myrniä, hienot lasit sarpanevia, sataset sibeliuksia.  Autokauppiaan perheessä ihmiset määritellään sen mukaan, millaisella autolla he ajavat. 

Tässä kirjassa asioita ei selitetä puhki. Lukija ymmärtää tunteita ja tilanteita, vaikka  sisäistä  tapahtumista ei kuvatakaan.  Kaikki turha on tekstistä hiottu pois.

Soili Pohjalainen
Käyttövehkeitä
Atena, 2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viime vuoden luetuimmat tekstit